perjantai 11. toukokuuta 2012

Hyvä psykologian vastaus YO-kirjoitusten ainereaalisssa


HYVÄ PSYKOLOGIAN VASTAUS

1.     Lue kysymys tarkkaan sana sanalta. Mieti, mitä tarkalleen ottaen kysytään.
2.     Kirjoita ensin suttupaperille vapaasti asioita, jotka tulevat mieleen kysymyksestä. Muistathan, että myös sähköisessä YO-kokeessa voit tehdä vastaussuunnittelman paperille.
3.     Mieti ja pohdi, missä järjestyksessä kirjoitat asioista. Jäsennä vastaus ja käytä kappalejakoa.
4.     Kirjoita vastaukseen johdanto. Määrittele kysymyksessä esille tulleet keskeiset käsitteet. Kerro jo jotakin ytimekästä liittyen vastauksesi keskeisiin ajatuksiin. Kerro ilmiön ajankohtaisuudesta ja merkityksellisyydestä.

5.     Soveltuuko vastaukseen jokin psykologinen teoria? Jos soveltuu niin käytä sitä vastauksessa. Älä pelkästään esitä teoriaa vaan sovella sitä nimenomaan tähän kysymykseen. Tämä kohta on erittäin tärkeä. Lähes aina jokin psykologinen teoria soveltuu vastaukseen. Teorian soveltaminen vastauksessa nostaa vastauksen arvoa/ pistemäärää selvästi. Teorian käyttö on yleensä myös edellytys korkeimmille pistemäärille 15-30 p. Olisi hyvä, että teoriaa käytettäessä mainittaisiin teorian kehittäjän nimi.

Hyvässä psykologian ainereaalin vastauksessa kokelas on  tuonut esille useammankin psykologisen teorian. Kutsun itse näitä muistisääntötyyppisesti teoriaboxeiksi. Psykologian ainereaalissa ei riitä, että esittää kysymykseen hyviä perusteltuja vastauksia. Vastausten tulee perustua psykologisille teorioille.

Ei myöskään riitä, että teoriaan viitataan. Tällöin lukijalle, arvioijalle jää epäselväksi tunteeko opiskelija tarkasti teorian olemuksen. Tämän vuoksi tarvitaan ns. teoriaboxia eli kirjoittajan tulee esittää teoria ja teorian pääperiaatteet ytimekkäästi. Tämän jälkeen teoriaa voi soveltaa kyseiseen aihepiiriin. Näin vastaus perustuu psykologian tieteellisiin teorioihin.

6.     Käytä psykologista terminologiaa esim. havaintokehä, sisäiset mallit, assimilaatio, kehityskriisi jne. Käyttämällä oikeaa terminologiaa osoitat hallitsevasi tieteenalan käsitteitä ja sitä kautta psykologisen tieteen ajattelutapaa.
7.     Jos kysymykseen sisältyy jokin aineisto esim. kuva tai pidempi lainaus, niin muista viitata vastauksessasi tähän aineistoon.
8.     Kohdat 4 ja 5 erottavat vastauksen ns. keittiöpsykologiasta, joka itsessään on arvostettavaa, mutta ei riitä psykologian vastauksissa.
9.     Syy- seuraus  –suhteiden pohdinta on erittäin tärkeää vastauksissa. Miksi jostakin seuraa jotakin ja mikä ilmiön voisi selittää?
10.  Tuo vastaukseen riittävästi erilaisia näkökulmia yli kurssirajojen ja ns. 30 pisteen vastaukseen jopa yli ainerajojen. Hyvä vastausrunko psykologiassa on esim: psyykkiset tekijät, sosiaaliset/kulttuuriset tekijät, fyysiset tekijät. Ole rohkea. Näkökulmia saat esille apukysymysten avulla esim. miksi, milloin, missä sosiaalisessa ympäristössä, mitä ilmiöstä x seuraa.
11. Vastauksen sisäinen tasapaino. Kutakin asiaa on käsitelty kokonaisuuden kannalta sopivasti ja riittävän laajasti, mutta ei liikaa. 
12. Katso myös hyvä psykologian vastaus 2!
13. Katso myös hyvä psykologian vastaus 3!


Opiskelijan itsenäisiä oivalluksia taitavasta lukemisesta ja vastaustekniikasta

YLE abitreenien linkkilista kertaajalle


Tuoreita psykologian YO-kokeita 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyvä filososofian etiikan vastaus

Etiikan vastaus on vaativa laji. Kaiken vastaamisen peruspohjana on tieto käsiteltävästä aiheesta. Oikea tieto aiheesta ja ilmiön syy-seura...