Hei, tässä päivitetty versio hyvästä psykologian vastauksesta. Toivottavasti tämä auttaa sinua kirjoituksiin valmistautumisessa.
Lue kysymys tarkkaan sana sanalta. Mieti, mitä tarkalleen ottaen kysytään. Hahmota, onko kysymykseen upotettu useampia kysymyksiä.
Kirjoita ensin suttupaperille vapaasti asioita, jotka tulevat mieleen kysymyksestä. Myös sähköisessä kokeessa saat tehdä vastaussuunnitelman paperille.
Mieti ja pohdi, missä järjestyksessä kirjoitat asioista. Jäsennä vastaus ja käytä kappalejakoa.
Kirjoita vastaukseen johdanto. Määrittele kysymyksessä esille tulleet keskeiset käsitteet. Kerro jo jotakin ytimekästä liittyen vastauksesi keskeisiin ajatuksiin. Kerro ilmiön ajankohtaisuudesta ja merkityksellisyydestä. Vastaa jo alustavasti kysymykseen tai anna ikään kuin vinkki kysymyksen ja vastauksen suhteesta.
Mikä tai mitkä psykologiset teoriat sopivat vastaukseen? Esittele teoria ytimekkäästi ja sovella sitä kyseiseen tehtävään. Tämä kohta on erittäin tärkeä. Teorian/teorioiden soveltaminen vastauksessa nostaa vastauksen arvoa/ pistemäärää selvästi. Teorian käyttö on yleensä myös edellytys korkeimmille pistemäärille 13-20/30p. Olisi hyvä, että teoriaa käytettäessä mainittaisiin teorian kehittäjän nimi.
Käytä psykologista terminologiaa esim. havaintokehä, sisäiset mallit, assimilaatio, kehityskriisi jne. Käyttämällä oikeaa terminologiaa osoitat hallitsevasi tieteenalan käsitteitä ja sitä kautta psykologisen tieteen ajattelutapaa.
Jos kysymykseen sisältyy jokin aineisto esim. kuva tai pidempi lainaus, niin muista viitata vastauksessasi tähän aineistoon.
Kohdat 4 ja 5 erottavat vastauksen ns. keittiöpsykologiasta, joka itsessään on arvostettavaa, mutta ei riitä psykologian vastauksissa.
Syy- seuraus –suhteiden pohdinta on erittäin tärkeää vastauksissa. Miksi jostakin seuraa jotakin ja mikä ilmiön voisi selittää?
Tuo vastaukseen riittävästi erilaisia näkökulmia yli kurssirajojen ja ns. 30 pisteen vastaukseen jopa yli ainerajojen. Hyvä vastausrunko psykologiassa on esim: psyykkiset tekijät, sosiaaliset tekijät, fyysiset tekijät. Ole rohkea. Näkökulmia saat esille apukysymysten avulla esim. miksi, milloin, missä sosiaalisessa ympäristössä, mitä ilmiöstä x seuraa.
Vastauksen sisäinen tasapaino. Kutakin asiaa on käsitelty kokonaisuuden kannalta sopivasti ja riittävän laajasti, mutta ei liikaa.
Vastauksen väitteet ovat hyvin perusteltuja. Perustelet asiat tieteellisellä tiedolla. Toisaalta on tärkeää, että et vedä liian suoria johtopäätöksiä ja väitä tavallaan liikaa jotakin sellaista, mitä ei voida tietää varmasti. Tekstin tulisi olla johdonmukaista ja ymmärrettävää ja kappaleissa esittelet ja perustelet asiat.
Jos siis väität jotain esimerkiksi, että A:sta seuraa B, niin sinun t
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti